Fabryk Design wanddecoraties en meubelen

Inleiding

Fabryk Design ontwerpt en maakt wanddecoraties en meubelen. Puur en stoer met een snufje geometrisch design. Van ontwerp tot aan product, alles ontwikkelen en produceren we in eigen beheer. Mijn naam is Esther Veenstra, en ik ben eigenaar van Fabryk Design (afgekort FBRK). Sinds de oprichting in 2016 timmeren we stevig aan de weg. Vorig jaar zijn we verhuisd naar een groter pand: een oude melkfabriek in Donkerbroek, Friesland, waar voldoende ruimte is voor kantoor, productie en opslag. Met de komst van een eigen CNC-freesmachine vorig jaar is de weg richting verdere groei en professionalisering ingezet. Nu is het tijd om de volgende stappen te maken. Daarvoor hebben wij hulp nodig van enthousiaste investeerders die ons via All4Funding de benodigde financiering willen verstrekken.

De ondernemer

Als kind uit een ondernemersgezin werd er bij ons aan de keukentafel over ondernemerschap gesproken. Ondernemer dat word je niet, zo ben je geboren.

Over klanten, successen en ook over de missers en hoe daar lering uit werd getrokken.

Na een carrière als floormanager van twee kledingzaken besloot ik in 2016 dat het mijn tijd was om mijn ideeën en eigen (web)winkelconcept in de markt te zetten. De geboorte van Fabryk Design was op 1 juli 2016 een feit. Niets is mooier dan handel combineren met ontwerpen en productie. Mijn eigen idee te zien ontstaan en vervolgens in de markt zetten, geeft me veel voldoening.

Wat ik wil bereiken met Fabryk is dat we een gewaardeerd en herkenbaar

lifestyle-label worden. Iedereen met een passie voor interieur moet FBRK kennen. Onze herkenbare stijl en kleurgebruik spreken voor zichzelf.

Naast mooie producten maken, wil ik ook werkervaring aanbieden aan jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onder de naam FBRK-Werkt! zullen we deze mensen passende activiteiten aanbieden en ze begeleiden. De motivatie om iets voor deze doelgroep te betekenen komt voort uit onze persoonlijke ervaring die ik onlangs in mijn blog op mijn website heb beschreven.

Het team

Natuurlijk doe ik niet alles zelf. Inmiddels hebben we een team van gemotiveerde mensen om ons heen verzameld. Er werken nu 6 personen in en aan het bedrijf.

Samen met mijn man Sytze Veenstra vormen we een VOF. Samen zetten wij de lijnen uit en bedenken we de strategie van ons bedrijf. Ikzelf werk sinds 2017 fulltime als Fabryk Designer.

Sytze werkt flexibel voor de onderneming naast zijn vaste dienstverband. Er zijn vier flexibele krachten werkzaam bij Fabryk Design en momenteel lopen er drie MBO-ers bij ons stage. Er is een activiteitenbegeleider aangetrokken die straks als spil binnen FBRK-Werkt! zal fungeren. Zij zal voor de dagelijkse begeleiding van de jongvolwassenen zorgen. Daarnaast kunnen we beroep doen op een aantal vrijwilligers.

De onderneming

Onze producten worden door heel Europa verkocht en onze klanten roemen onze stijl, bezieling en aandacht voor ieder product. We hebben inmiddels een grote schare online volgers in binnen- en buitenland die onze wekelijkse blogs volgen om op de hoogte te blijven van alle activiteiten van FBRK. Zo heeft onze Facebook pagina bijvoorbeeld al meer dan 10.000 volgers. Via verschillende social media kanalen verzorgen we een dagelijkse dosis inspiratie.

Onze designproducten worden online verkocht via de eigen webshop maar ook via detaillisten en verkoopplatformen. Regelmatig worden onze designs opgepikt in woonbladen en tv programma’s.

Producten van eigen label zijn onder andere maatwerk meubelen, lampen, geometrische vormen en dieren van mdf.

Fabryk Design wil zich op de volgende punten onderscheiden:

• Stoere, eigenzinnige meubels en accessoires

• Verantwoorde materiaalkeuze en hergebruik

• Gegarandeerd 100% klanttevredenheid

• Gebruiksvriendelijke website

• Eigen ontwerpen, eigen productie en maatwerk

• Sociaal, lokaal en duurzaam ondernemen

Groeiplannen

Onze bedrijfsstrategie richt zich op:

• Groothandelsfunctie voor winkels uitbouwen. Wij bieden detaillisten uit Nederland, België en Luxemburg de mogelijkheid tot het kopen van onze designs. Deze tak willen we graag uitbreiden door deel te nemen aan inkoopbeurzen voor de retail. Ook zullen we gaan samenwerken met een agent die detaillisten gaat bezoeken met onze producten.

• Nieuwe afzetgebieden en kanalen aanboren. Zowel online als offline. We gaan budget inzetten om onze marketing een boost te geven. We optimaliseren de webshop en website door middel van Google Adwords en campagnes.

• Het verankeren van de bedrijfsfilosofie in de uitbreidingsplannen; duurzaam en sociaal ondernemen in zowel het (productie)proces als het eindresultaat. Onder de naam Fabryk-Werkt! bieden we dagbesteding aan jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hiervoor zijn reeds contracten gesloten met maar liefst 3 gemeentes. Deze bijzondere vorm van dagbesteding betekent: volwaardig meedraaien in het bedrijf, in je eigen tempo en ritme. Jongeren kunnen aan de slag in de werkplaats en showroom van Fabryk.

• Uitbreiden van onze productassortiment. We willen toewerken naar een eigen meubellijn.

Rendement en beloning

Samen met ons financieel adviseur hebben we berekend dat we in totaal € 60.000 nodig hebben om onze plannen te kunnen realiseren.

De rente op deze crowdfundinglening bedraagt 8% per jaar. We maken graag gebruik van de éénjarige aflossingsvrije periode zodat we in de opbouwfase wat meer financiële armslag hebben. De aflossingen starten dus in het tweede jaar. Investeerders betalen éénmalig administratiekosten aan All4Funding ter hoogte van 0,9% van de inleg. Deze kosten worden ingehouden van de eerste betalingen van de rente. Deze crowdfundinglening is een annuïteitenlening met een looptijd van 5 jaar.

Extra beloning

Naast de 8% rente per jaar willen we onze investeerders iets extra’s in het vooruitzicht stellen:

  • Bij een investering van € 250 of hoger: cadeaubon van 20 euro (8% van de inleg). Code wordt aan de investeerder toegezonden.
  • Bij een investering van € 500 of hoger: een cadeaubon van 10% van de inleg.

(Bovenstaande beloningen zijn alleen bedoeld voor consumenten. De cadeaubonnen kunnen via een bestelling op de website worden verzilverd. Detaillisten graag even mailen naar info@all4funding.nl voor aangepaste beloningen).

Toelichting van de cijfers door All4Funding

In de financiële bijlage, die u aan de rechterkant kunt downloaden, ziet u de berekeningen van de belangrijkste cijfers.

Omzet- en winstontwikkeling

Fabryk Design is medio 2016 gestart. De eerste cijfers zijn van 2017. De omzet bedroeg € 79.801, met een bedrijfsresultaat van € 864. De cijfers van 2018 zijn nog niet definitief maar de prognose wijst uit op een omzet van € 108.927 en een bedrijfsresultaat van € 1.188. Door dagbesteding aan te bieden en meer met detaillisten samen te werken zal de omzet in 2019 naar verwachting fors toenemen naar € 402.800 met een bedrijfsresultaat van € 73.111. Ook de rechtstreekse verkopen zullen naar verwachting dit jaar sterk stijgen. De bedrijfsresultaten in de jaren 2020 tot en met 2022 zullen respectievelijk € 73.363, € 84.603 en € 96.665 bedragen.

Aflossingscapaciteit

Naar verwachting zal er voldoende cashflow zijn om de rente en de aflossingen van de crowdfundinglening te voldoen. In 2019 vormen de totale financieringslasten 27,6% van de vrije beschikbare cashflow. Er is ruim voldoende veiligheidsmarge. In het tweede jaar zijn de financieringslasten 60,3% van de beschikbare cashflow. Dit komt omdat in het tweede jaar de aflossingen van de crowdfundinglening ook starten. De aflossingscapaciteit zal in 2021 naar verwachting verbeteren naar 38,2%. Esthers echtgenoot heeft een vast dienstverband. Het gezin is niet volledig afhankelijk van de inkomsten van Fabryk Design.

Solvabiliteit

De solvabiliteit drukt de verhouding uit tussen het eigen vermogen en het totale vermogen. Een stijging van dit percentage betekent een groter vermogen om aan verplichtingen op de lange termijn te voldoen. Eind 2018 is de solvabiliteit van 5,24%. Als de prognoses uit komen dan zal daar in 2019 een verbetering in optreden en zal de solvabiliteit uitkomen op 17,6%. In 2020 zal de solvabiliteit verder verbeteren naar 36,5% om vervolgens in de jaren erna boven 50% uit te komen.

Overige verplichtingen

Naast deze crowdfundinglening is er sprake van een lening bij Qredits van € 15.000 met een rente van 8,75% per jaar, gedurende 4 jaar. Verder zijn de CNC-freesmachine en de auto geleased.

Zekerheden

Als zekerheid voor deze lening wordt een tweede hypotheek verstrekt op de privé woning van de ondernemer, gelegen aan Brink 7, 8423 TE in Makkinga.  Stichting Incasso All4Funding zal namens de gezamenlijke leningverstrekkers deze zekerheid houden. De eerste hypotheekhouder is Rabobank. Rabobank heeft een hypotheek verstrekt van € 130.000. (correctie 6 mei 2019: hypotheek van Rabobank bedraagt € 150.000). In februari j.l. is de waarde van de woning door een makelaar geschat op € 450.000. De Rabobank is akkoord met het vestigen van een tweede hypotheek ter zekerheid van deze lening. Het bedrijf is gestructureerd als een VOF, dat betekent dat beide firmanten: Esther en Sytze Veenstra hoofdelijk aansprakelijk zijn voor deze lening.

Toelichting op de rating door All4Funding

De onderneming ontvangt van All4Funding de rating S2+. Dit betekent dat er sprake is van een starter met goede financiële verwachtingen. Bij een startende onderneming is er altijd sprake van een verhoogde risico. Er zijn nog weinig ervaringscijfers om heel betrouwbare prognoses te kunnen maken. Het plus teken geeft aan dat er sprake is van een zekerheid. In dit geval is dat een tweede hypotheek op de woning van de ondernemers waar een ruime overwaarde zit. De aflossingscapaciteit is goed en wordt naar verwachting de komende jaren nog beter. De solvabiliteit is net positief, maar zal in de komende jaren verbeteren indien de prognoses worden gehaald. Er is naar verwachting voldoende liquiditeit aanwezig om aan de verplichtingen te voldoen. De onderneming is gestructureerd als een VOF. Dat betekent dat beide firmanten: Esther Veenstra en haar man Sytze Veenstra persoonlijk aansprakelijk zijn voor de lening. Sytze heeft een vast dienstverband. Het gezin is niet volledig afhankelijk van de inkomsten uit Fabryk Design.

Tweede rating: de Tweede rating van Fabryk Design is CCC wat een verhoogd risico inhoudt.

€ 60.000,00
geïnvesteerd van de € 60.000,00

100,0%


Rating
S2+ - starter, goede financiële verwachtingen, met onderpand
Tweede rating
CCC
Financiering
annuïteitenlening (eerste jaar aflossingsvrij)
Rente per jaar
8,0%
Looptijd
5 jaar

Reacties van investeerders

marc Teeuwen – € 1.000,00

Toegevoegd op 6-5-2019 20:13

Dit is mijn eerste investering in all4funding, veel succes met jullie onderneming

Willem Eduard Theodorus Kuipers – € 500,00

Toegevoegd op 6-5-2019 15:45

succes

Alfons van Breukelen – € 500,00

Toegevoegd op 5-5-2019 20:24

Het lijkt mij een mooi bedrijf, daarom ook geïnvesteerd. Veel succes met alles.