Overname Van Os Schoenen

Inleiding

Mijn naam is Eline Wagtho en ik ben geboren en getogen in Voorthuizen. Mijn droom is om een eigen zaak te beginnen en nu de gelegenheid zich voordoet dat ik Van Os Schoenen over kan nemen, grijp ik deze kans met beide handen aan. Ik werk al een aantal jaren parttime in deze schoenenzaak. De huidige eigenaren gaan ermee stoppen en wisten van mijn ambitie en dus zijn we in gesprek gegaan over de overname. Zij gunnen mij de zaak, dus ik hoef voor de naam, de goodwill en de huidige inventaris niets te betalen. Voor de overname van de voorraad, het aanpassen van de winkelinrichting en werkkapitaal heb ik nog € 60.000 nodig die ik graag bij de investeerders van All4Funding wil lenen.

De ondernemer

Ik kom uit een groot gezien met tien kinderen en ik woon mijn hele leven al in Voorthuizen. Voorthuizen is een hechte, christelijke gemeenschap en ik ken dan ook heel veel mensen hier, via de kerk en via het verenigingsleven waar ik en mijn broers en zussen in actief zijn. Na mijn middelbare school heb ik een MBO opleiding gevolgd tot onderwijs assistente omdat ik kinderen verzorgen altijd leuk heb gevonden en mensen zeiden dat ik daar heel geschikt voor zou zijn. Maar na één jaar vond ik de opleiding toch niet bij mij passen en heb ik gekozen voor een economische opleiding: bedrijfsadministratie niveau 4. Deze opleiding vond ik echt leuk en paste bij mij. Ik besefte toen ook dat ik het geweldig zou vinden om ooit een eigen zaak te hebben. Maar ik durfde mijn droom nog niet te volgen en ging een HBO studie pedagogiek doen in Utrecht. Daarnaast werkte ik parttime bij Leenbakker en bij Van Os Schoenen. In juni van dit jaar werd duidelijk dat de huidige eigenaren van Van Os met de zaak gaan stoppen en ze hebben mij gevraagd of ik interesse had om het bedrijf over te nemen. Inmiddels ben ik met mijn studie gestopt, zodat ik me helemaal op mijn bedrijf kan richten. Ik kom uit een ondernemersgezin. Mijn vader had een aannemers- en timmerbedrijf. Hij is van huis uit elektrotechnicus. De laatste jaren richt hij zich met zijn bedrijf op het leveren en installeren van duurzame energie oplossingen.

Mijn vriend heeft een goede baan met een bovengemiddeld inkomen. We zijn dus niet afhankelijk van de inkomsten uit de schoenenzaak. Maar uiteraard wil ik dat de zaak een winstgevend bedrijf blijft en vind ik het een uitdaging om het bedrijf uit te bouwen.

De onderneming

Voorthuizen kent maar één schoenenzaak en dat is Van Os Schoenen. Daarvoor had Voorthuizen Stoffelsen Schoenen, een begrip in Voorthuizen en omgeving. De collectie bestond uit de betere comfortschoenen. Stoffelsen Schoenen stond goed bekend en had een grote kring vaste klanten. Toen 3 jaar geleden het echtpaar Stoffelsen (inmiddels in de 70) besloot met de winkel te stoppen en met pensioen te gaan besloten de huidige eigenaren (man en vrouw in een vof) Van Os te gaan starten, een schoenenzaak met dezelfde merken die Stoffelsen had. De zaak bleek een schot in de roos en vulde het gat dat Stoffelsen achter liet. Na 3 jaar blijkt de huidige eigenaresse haar oude werkzaamheden als stewardess erg te missen en daarom hebben de eigenaren besloten om de zaak te koop aan te bieden. Het assortiment bevat onder andere merken als Gabor, Tommy Hilfiger, Ecco, Timberland, Puma en New Balance.

Plannen

Ik sta echt te popelen om van start te gaan. Ik heb zoveel ideeën die ik ten uitvoer wil brengen. De zaak loopt goed op dit moment met een jaaromzet van € 280.000. Maar ik zie mogelijkheden om dit uit te bouwen. Zo wordt er momenteel vrijwel niets met social media gedaan. Dat vind ik een gemiste kans. Dat is het medium van nu om je klanten te bereiken. Dat wil ik dus veel actiever gaan inzetten. Verder wil ik een samenwerking aangaan met een kledingzaak hier in Voorthuizen met kleding in een hoger segment, wat goed aansluit bij het assortiment schoenen dat ik bied. Ik heb al met de eigenaresse van de kledingzaak gesproken en zij was enthousiast. Ook wil ik een samenwerking aangaan met een schoenmaker. Qua assortiment zal ik me blijven richten op comfortschoenen, maar zal daarbij ook meer trendy modellen gaan inkopen. Comfort en trendy kunnen wel degelijk hand in hand gaan en daarmee kan ik ook een jonger publiek iets bieden. Naast schoenen zal ik volgend jaar beginnen met tassen en riemen. Het zou toch mooi zijn als klanten hun schoenen kunnen matchen met een bijpassende tas of riem? De inrichting ga ik ook aanpakken. Ik wil de inrichting wat moderniseren en meer warmere kleuren aanbrengen. Ik heb een moodboard samengesteld van hoe ik het voor me zie. Er wordt een nieuwe vloer gestort. Mijn vader gaat dat kosteloos voor me doen. De winkel zal voor de herinrichting één week dicht moeten. Ik ga de winkel in een eenmanszaak exploiteren. De naam Van Os zal ik blijven gebruiken, omdat deze naam kort en krachtig is en al een naamsbekendheid heeft in dit dorp en in de omgeving. Naast mijzelf zal mijn zusje parttime komen werken en mijn moeder zal als vrijwilligster mij helpen.

Financieringsbehoefte

De totale financieringsbehoefte is € 86.000 en is als volgt opgebouwd

Overname voorraad       € 30.000

Overname inventaris      € 11.000

Nieuwe inventaris          € 15.000

Werkkapitaal                  € 30.000 (voor o.a. nieuwe voorraad en inkoop accessoires)

Totaal                              € 86.000

 

Dit bedrag wordt als volgt gefinancierd:

Verkoper                            € 11.000 (inventaris wordt om niet beschikbaar gesteld)

Eigen inbreng                   € 15.000

Crowdfundlening              € 60.000

Totaal                                € 86.000

 

De eigen inbreng is in feite hoger omdat de verbouwingskosten (storten vloer) door mijn vader gratis wordt gedaan.

Graag wil ik € 60.000 lenen van de investeerders van All4Funding tegen een rente van 8% voor een periode van 5 jaar. De betaling van rente en aflossingen start meteen in de eerste maand. Investeerders betalen éénmalig administratiekosten aan All4Funding ter hoogte van 0,9% van de inleg. Deze kosten worden ingehouden van de eerste uitkering.

Extra beloning

Ik wil graag de investeerders ook een extra beloning in het vooruitzicht stellen:

Bij een investering van:

  • 300 euro of meer: kortingsbon ter waarde van 10 euro
  • 500 euro of meer: kortingsbon ter waarde van 20 euro
  • 1.000 euro of meer: kortingsbon ter waarde van 40 euro
  • 2.000 euro of meer: kortingsbon ter waarde van 80 euro

Bij een succesvolle funding ontvangt u de kortingsbon per e-mail. De bon kunt u bij mij in de winkel verzilveren.
 

Toelichting van de cijfers door All4Funding

In de financiële bijlage, die u aan de rechterkant kunt downloaden, ziet u de berekeningen van de belangrijkste cijfers. De jaarcijfers zijn ontleend aan de jaarrekening van de huidige eigenaren, die opgesteld zijn door Randstad Fiscaal. De prognoses zijn opgesteld door de ondernemer is samenwerking met Randstad Fiscaal.

Omzet- en winstontwikkeling

De huidige eigenaren hebben de schoenenzaak sinds medio augustus 2016. In dat jaar is een omzet gerealiseerd van € 93.000 (4,5 maanden). In 2017 werd een omzet behaald van € 253.000. Dit groeide in 2018 verder door naar € 278.000. Eline zal het bedrijf per 1 oktober 2019 willen overnemen. Voor het laatste kwartaal van 2019 wordt een omzet verwacht van € 85.000 met een resultaat van € 14.000. In 2020 wordt een omzet geprognosticeerd van € 305.000 met een resultaat van € 78.000. In de jaren erna wordt een omzet verwacht van €335.000 respectievelijk € 353.000. De resultaten zullen naar verwachting uitkomen op € 92.000 respectievelijk € 97.000.

Aflossingscapaciteit

Volgens de opgestelde cashflowprognose zal er naar verwachting voldoende cashflow aanwezig zijn om aan de verplichtingen te voldoen. In 2019 zal de beschikbare cashflow naar verwachting volledig aangewend worden voor de financieringslasten. Bij tegenvallende omzet kan door de ondernemer minder worden opgenomen. De prognoses voor de jaren daarna laten zien dat de cashflow meer dan toereikend zal zijn. De financieringslasten in 2020 zullen 28,3% vormen van de beschikbare cashflow. In 2021 en 2022 daalt dit percentage zelfs naar 22,4% respectievelijk 20,8%. Dit laat ruim voldoende marge voor mogelijke tegenvallers.

Solvabiliteit

Solvabiliteit aan het begin zal 30% zijn, wat goed is te noemen. Als de prognoses uitkomen zal de solvabiliteit eind 2019 op 31,9% uitkomen. In de jaren daarna zal de solvabiliteit zich verder verbeteren naar 56,2% eind 2020 en 73,6% eind 2021.

Overige verplichtingen

Naast de crowdfundinglening zijn er geen andere leningen of leaseverplichtingen in de eenmanszaak.

Zekerheden

Voor deze lening wordt als zekerheid een eerste pandrecht gevestigd op de voorraad, de inventaris en de bouwkundige voorzieningen. Deze zekerheid is van geringe materiële waarde, maar geeft wel enige controle en mogelijkheden voor verhaal, mocht het niet goed gaan met het bedrijf. Daarnaast is Eline Wagtho hoofdelijk aansprakelijk voor deze financiering omdat de onderneming een eenmanszaak is.

Toelichting rating door All4Funding

Van Os Schoenen ontvangt van All4Funding de rating 2+. Dit betekent dat All4Funding inschat dat het risico laag is. Normaal gesproken zou een starter een rating met een S krijgen, maar omdat het hier gaat om een voortzetting van een bestaande zaak die al een goede omzet behaalt, vinden wij een rating zonder S beter op zijn plaats. De aflossingscapaciteit is goed en wordt naar verwachting de komende jaren beter. De solvabiliteit is ruim voldoende, en zal de komende jaren alleen beter worden. Er is naar verwachting ruim voldoende liquiditeit aanwezig om aan de verplichtingen te voldoen. Het plus-teken in de rating geeft aan dat er sprake is van een zekerheid. Er wordt een eerste pandrecht gevestigd op de voorraden, de inventaris en de bouwkundige voorziening. Hoewel deze zekerheid van geringe materiële waarde is, geeft het wel de mogelijkheid op enige controle en verhaal bij discontinuïteit van het bedrijf. De onderneming is gestructureerd als een eenmanszaak. Dat betekent dat de ondernemer Eline Wagtho persoonlijk aansprakelijk is voor de lening.

De Tweede rating van Van Os Schoenen is CCC wat een verhoogd risico inhoudt.

€ 60.000,00
geïnvesteerd van de € 60.000,00

100,0%


Rating
2+ - laag risico, met onderpand
Tweede rating
CCC
Financiering
annuïteitenlening
Rente per jaar
8,0%
Looptijd
5 jaar

Reacties van investeerders

Anoniem

Toegevoegd op 8-9-2019 19:44

veel succes met je onderneming.

Jeroen van Veen – € 1.400,00

Toegevoegd op 8-9-2019 18:24

Heel veel succes.

Anoniem – € 1.000,00

Toegevoegd op 8-9-2019 17:56

veel succes met de overname!

Alfons van Breukelen – € 400,00

Toegevoegd op 8-9-2019 16:45

Veel succes toegewenst.

Anoniem

Toegevoegd op 8-9-2019 16:43

Sukses met uw schoenenzaak.

Meer reacties tonen