Panda Campers

Inleiding

Panda Campers is een beginnend bedrijf in Gieten dat zich toelegt op het ombouwen van bestelbusjes naar camperbusjes. Ik ben Gerard Nienhuis en met Panda Campers wil ik een langgekoesterde droom realiseren. Ik bouw betaalbare campers die standaard een aantal extra’s hebben. Zo zijn mijn campers rondom geïsoleerd, ze zijn uitgerust met zonnepanelen en ze hebben een verwarming, zodat het ook bij koudere dagen lekker warm is in de camper.

Na een speurtocht van jaren naar de juiste materialen en testen heb ik in 2019 op eigen kosten een bus ingekocht en omgebouwd. Dat heb ik naast mijn baan gedaan. De camper is nog niet verkocht maar er is wel belangstelling. Ik verwacht dat deze camperbus in het voorjaar van 2020 verkocht gaat worden. Als ik het ombouwen van deze bussen naast mijn baan blijf doen, zal het hobbymatig blijven. Maar ik wil er echt mijn werk van maken en dit opschalen en professioneel aanpakken. Om dat te kunnen doen, heb ik € 100.000 nodig die ik graag wil lenen bij de investeerders van All4Funding. Dit bedrag is nodig voor het aanschaffen van de bussen en de materialen voor het ombouwen van deze bussen. Ik schat dat ik in het eerste jaar zes bussen kan ombouwen en verkopen.

Ondernemer

Van jongs af aan gaat mijn hart sneller kloppen bij het zien van een oude bus, een VW busje of een stoere Amerikaanse Van. Wat kan je daar toch een mooie camper van maken, droomde ik dan.

Sinds de aankoop van mijn eerste auto, ben ik mij gaan interesseren in de techniek en het zelf repareren van mankementen of het toevoegen van accessoires. Hierdoor heb ik de kennis en kunde ontwikkeld om een hoge kwaliteit te leveren.

Ik heb Transport en Logistiek gedaan aan het Noorderpoortcollege en daarna ben ik Management, Economie en Recht gaan studeren aan de Hogeschool HBO Nederland te Groningen. Tijdens mijn studententijd was ik al ondernemend bezig en kocht ik mijn eerste busje. Hier vervoerde ik veel spullen in, hielp ik mensen met verhuizen en uiteindelijk ging ik er ook mee kamperen. Een simpel bed en bergruimte maken was mijn kennismaking met een buscamper. De droom was duidelijk. Buscampers maken is mijn toekomst!

Ik heb sindsdien veel gekeken naar buscampers op onder andere vakantiebeurzen, om te bepalen hoe de Panda Camper eruit moet komen te zien. Na jaren van onderzoek doen naar de juiste materialen en het bouwen/testen van de allereerste Panda Camper is nu de tijd gekomen om mijn droom waar te maken. Voor deze droom heb ik jullie hulp nodig!

Onderneming

Panda Campers is een eenmanszaak en in het eerste jaar kan ik de werkzaamheden thuis doen. Ik woon in Gieten en mijn huis heeft een ruim erf. Vanaf het tweede jaar zijn in de berekeningen rekening gehouden met het huren van een pand. In de beginperiode zal ik de werkzaamheden voornamelijk alleen uitvoeren. Het ombouwen van een bestelbus naar een camperbus vergt ongeveer 80 arbeidsuren. In de latere jaren als er drie bussen in een maand worden omgebouwd, zal er flexibel personeel worden ingeschakeld.

Ik woon samen met mijn vriendin Femke Sikkema. Ze helpt me ook vaak met de werkzaamheden. Zelf heeft ze een goede baan als fysiotherapeute. De eerste zes maanden zal ik geen privé onttrekkingen uit Panda Campers doen.

De bedoeling is om met het geleende geld zo snel mogelijk vijf bussen te kopen en ze deze winter om te bouwen zodat ze klaar zijn voor verkoop als het nieuwe vakantieseizoen aanbreekt (vanaf april). Samen met de camperbus die ik dit jaar heb omgebouwd heb ik dus straks zes camperbussen aan te bieden. Als het mogelijk is, worden de campers verhuurd totdat ze verkocht zijn. Hierdoor wordt een extra bron van inkomsten gegenereerd.

Markt

De camper is hot! De cijfers van de BOVAG en van Kampeer en Caravan Industrie laten zien dat de campermarkt al jaren achtereen groeit. Campers en camperbussen lijken tegenwoordig populairder dan caravans. Met name de camperbussen zorgen voor de stijging omdat ze relatief compact en wendbaar zijn. Om ze te mogen besturen is er geen aparte rijbewijs nodig. Het mooie van een camperbus is dat de bus buiten de vakantie ook als vervoermiddel kan worden gebruikt. In Duitsland schijnt de camperbus zelfs de meest populaire campervariant te zijn.

Er zijn drie belangrijke doelgroepen voor de camperbus

-        50-plussers

-        gezinnen met kinderen

-        jongeren

De prijs van Panda Campers, zo rond € 25.000 ex BTW maakt dat de camperbus goed bereikbaar is voor de eerste twee doelgroepen. Jongeren zullen eerder kiezen om een Panda Camper te huren.

De Panda Camper is voorzien van een keukentje plus koelkast, een zithoek en een bed voor twee personen. De camper is rondom geïsoleerd en heeft standaard zonnepanelen die stroom kan leveren voor het licht, de koelkast en de verwarming.

Financieringsbehoefte

Ik wil graag € 100.000 lenen om de eerste bussen te kunnen kopen en om te bouwen. De kosten van het kopen van een busje en het ombouwen zijn € 15.500 ex BTW. Daarnaast dient per busje € 1.500 BPM te worden afgedragen. Met een lening van € 100.000 kan ik zeker vijf bussen kopen en ombouwen. Van de opbrengst van de eerste verkochte buscampers, kan ik weer nieuwe bestelbusjes kopen om om te bouwen.

Ik bied een rente van 8% aan voor een periode van 5 jaar. De betaling van rente en aflossingen starten meteen in de eerste maand na het uitbetalen van de lening. Investeerders betalen éénmalig administratiekosten aan All4Funding ter hoogte van 0,9% van de inleg. Deze kosten worden ingehouden van de eerste uitkering.

Extra beloning

Ik wil investeerders in mijn project graag de volgende extra’s aanbieden:

  • €  500 - € 1000 : 10 % korting op de huur van een camper (of € 250,- korting op de aankoop van een buscamper)
  • € 1100 - € 2500: 20 % korting op de huur van een camper (of € 500,- korting op de aankoop van een buscamper) + Panda Campers Softshelljas
  • € 2600 of meer: 35% korting op de huur van een camper (of € 750 korting op de aankoop van een buscamper)+ Panda Campers Softshelljas

Toelichting van de cijfers door All4Funding

In de financiële bijlage, die u aan de rechterkant kunt downloaden, ziet u de berekeningen van de belangrijkste cijfers. De prognoses zijn opgesteld door de ondernemer in samenwerking met Administratie en Adviesbureau Slomp uit Gieten.

Omzet en winstontwikkeling

In 2019 is Panda Campers gestart met het ombouwen van een bestelbus naar een camper. Dit gebeurde nog hobbymatig. Het resultaat hieruit is € 12.000.

Vanaf 2020 gaat Gerard Nienhuis zich volledig richten op Panda Campers. De verwachte omzet in 2020 zal dan € 162.000 bedragen met een winst van € 18.000. In verband met opschaling zal vanaf 2021 waarschijnlijk vanuit een loods worden gewerkt en niet meer vanuit het huis van de ondernemer. De verwachte omzet is dan € 249.000 met een winst van € 47.000. Het jaar daarop zal de omzet naar verwachting uitkomen op € 369.000 met een winst van € 70.000.

Aflossingscapaciteit

Met de ondernemer is afgesproken om vanaf het eerste jaar zowel rente als aflossingen te voldoen. Gezien de verwachte cashflow zou dit moeten kunnen. Het eerste jaar zal uit eigen middelen € 3.000 moeten worden aangewend voor de crowdfundingverplichtingen. In het tweede jaar zullen de aflossingsverplichtingen 82,8% van de beschikbare cashflow in beslag nemen. In het derde jaar daalt dit percentage naar 57,1%.

Solvabiliteit

De solvabiliteit bij de start van deze lening is 12,1% wat net voldoende is. De solvabiliteit zal naar verwachting het jaar daarna verbeteren naar 19,4%. In 2021 en 2022 zal de solvabiliteit naar verwachting uitkomen op 36,9% respectievelijk 61,9%, wat zondermeer goed is.

Overige verplichtingen

Naast de crowdfundinglening loopt er een lening bij Qredits, die nog € 7.500,-- bedraagt. Deze wordt afgelost na verstrekking van de crowdfundlening. Verder is er in privé sprake van een doorlopende persoonlijke krediet bij ABN Amro.

Zekerheden

Voor deze lening wordt als zekerheid een eerste pandrecht gevestigd op de voorraad en de inventaris. De ondernemer Gerard Nienhuis is hoofdelijk aansprakelijk voor deze financiering omdat de onderneming een eenmanszaak is.

Toelichting van de rating door All4Funding

Panda Campers ontvangt van All4Funding de rating S2+. Dit betekent dat hier sprake is van een starter met goede financiële uitgangspunten. Bij een starter is er altijd sprake van een verhoogd risico. De aflossingscapaciteit is net voldoende, maar wordt naar verwachting de komende jaren beter. Er is naar verwachting voldoende liquiditeit aanwezig om aan de verplichtingen te voldoen. Positief is dat de vriendin van de ondernemer een goede baan heeft als fysiotherapeut en dat de ondernemer zodoende niet volledig afhankelijk is van de inkomsten uit deze onderneming. De solvabiliteit is eveneens voldoende. Het plus-teken in de rating geeft aan dat er sprake is van een zekerheid. Er wordt een eerste pandrecht gevestigd op de voorraden en de inventaris. Hoewel deze zekerheid van geringe materiële waarde is, geeft het wel de mogelijkheid op enige controle en verhaal bij discontinuïteit van het bedrijf. De onderneming is gestructureerd als een eenmanszaak. Dat betekent dat de ondernemer Gerard Nienhuis hoofdelijk aansprakelijk is voor de lening. Gerard heeft een privé woning met € 41.000,--overwaarde. Hierop wordt geen hypotheek gevestigd, maar dit geeft wel een mooie buffer.

De Tweede rating van Panda Campers is BB wat een gemiddeld risico inhoudt.

€ 100.000,00
geïnvesteerd van de € 100.000,00

100,0%


Rating
S2+ - starter, goede financiële verwachtingen, met onderpand
Tweede rating
BB
Financiering
annuïteitenlening
Rente per jaar
8,0%
Looptijd
5 jaar

Reacties van investeerders

Anoniem – € 2.800,00

Toegevoegd op 21-1-2020 14:56

Zet 'm op en maar er wat moois van!

Dennis – € 1.000,00

Toegevoegd op 17-1-2020 00:08

Succes

Anoniem

Toegevoegd op 1-1-2020 13:08

Succes met de onderneming.

Anoniem

Toegevoegd op 31-12-2019 10:51

Mooi project. Toekomstgericht.
Caravans en campers raken weer "in".
Laagdrempelige en voordelige manier van vakantie houden.

B.M. Olthof – € 2.000,00

Toegevoegd op 25-12-2019 22:04

Sympathiek project!

Peter van Baarle – € 2.000,00

Toegevoegd op 24-12-2019 10:54

VEEL SUCCES

Anoniem

Toegevoegd op 22-12-2019 10:27

Succes!

ARTHUR REINTKE

Toegevoegd op 18-12-2019 16:45

Symphatiek en mooi product. Succes!!

Meer reacties tonen