30ml Hart van Zuid

Inleiding

Wij zijn Diane Dekker en Manuela Vervoort, twee zussen uit een gezin van zeven, die toe zijn aan een nieuwe uitdaging. Wij gaan een vestiging openen van 30ml in het zuiden van Rotterdam op het adres Annie M.G. Schmidtplein 14. En toplocatie vlak bij metro, busstation, een winkelcentrum en Ahoy. 30ml is een franchiseketen van espressobars (www.30mlcoffeeroasters.com) met momenteel zeven vestigingen, waarvan vier in Utrecht, één in Amsterdam, één in Rotterdam en één in Hoorn. Onze vestiging wordt de tweede 30ml in Rotterdam. Voor de verbouwing, de inrichting van het pand en het werkkapitaal hebben we € 125.000 nodig. We brengen zelf € 15.000 in. De overige € 110.000 willen we graag lenen bij de investeerders van All4Funding.

De ondernemers

Wij zijn geboren en getogen in Rotterdam en wilden al enige tijd voor ons zelf beginnen. Na jaren diverse functies te hebben uitgeoefend wordt het tijd voor een nieuwe uitdaging. Deze stap biedt ons de mogelijkheid iets met onze sterke punten te doen. Gastvrijheid, klantvriendelijkheid en zorgzaamheid staan hoog bij ons in het vaandel. We zijn allebei een “mensen-mens”. En we zijn niet bang om hard te werken. Met een passie voor koffie, een dosis creativiteit, een flexibele en klantgerichte instelling sluit het concept van 30ml naadloos aan bij wat wij zochten. Eindelijk gaan we doen wat wij leuk vinden, hoe mooi is dat!

Diane heeft diverse banen gehad. Zo was ze kapster, verkoopster bij een autozaak en heeft ze een eigen dierenspeciaalzaak gehad. Bij theater Zuidplein heeft ze o.a horeca en de kaartverkoop gedaan, waarna ze bij theater aan de Schie hoofd bespreekbureau werd. Diane heeft daarna vijf jaar bij RET gewerkt en was onder andere betrokken bij de invoering van de OV-chip. De man van Diane heeft een eigen installatiebedrijf waar Diane jarenlang de administratieve en financiële werkzaamheden op zich heeft genomen.

Manuela is werkzaam geweest als secretaresse van hoofd juridische zaken van Center Parcs. Vervolgens is ze personeelsfunctionaris geworden bij Seawheel. De laatste twaalf jaren heeft Manuela gewerkt voor Active Professionals waar ze zich bezig hield met de back office en met personeelszaken. Met deze achtergrond is Manuela goed thuis in de (arbeids-)juridische kant van het ondernemen. Manuela organiseerde bij Active Professionals ook graag de bedrijfsevenementen en haalde er veel plezier uit om alles tot in de puntjes te regelen. Als vrijwilligster binnen verenigingen heeft Manuela veel ervaring in de horeca opgedaan.

Horeca spreekt ons allebei aan omdat je veelvuldig contact hebt met mensen. We willen een gezellige sfeer creëren in onze zaak en onze gasten het naar de zin maken. Ze moeten het gevoel hebben dat ze welkom zijn en 30ml met een glimlach verlaten.

De onderneming

30ml is een snel groeiende franchise onderneming, met een focus op het maken van de mooiste koffies: specialty coffees. De naam 30ml refereert aan de inhoud van een espresso: 30 ml. De koffiebonen worden door de franchisegever zelf gebrand. En dat de bonen vers gebrand zijn, proef je terug in de koffie! Op de kaart staan verder diverse broodjes, salades, hapjes en zelf gemaakte lekkernijen. Voor de borrel biedt 30ml goede wijnen en bieren aan. Alles kan ook worden besteld om mee te nemen. Het interieur heeft een frisse huiskamer uitstraling zodat mensen zich snel thuis voelen. Alle franchisenemers moeten minimaal 200 uren meelopen bij een 30ml vestiging om goed ingewerkt te raken. In 2018 is 30ml genomineerd voor de Franchise Starter Award en in september 2017 voor de Entree Awards “Best Coffee Concept 2017”. Daarnaast gooit 30ml al jaren hoge ogen bij de AD koffietest en Misset Koffietop 100. Het concept slaat goed aan: de bestaande vestigingen lopen goed en er komen steeds meer vestigingen bij.

Onze vestiging zal 30ml Hart van Zuid heten en die zullen we in een VOF exploiteren. We worden goed begeleid door de franchisegever. Elk half jaar worden de cijfers besproken en wordt ook aan benchmarking gedaan. Op basis daarvan kan worden gekeken waar eventueel op bijgestuurd moet worden en kunnen we leren van andere vestigingen.

Locatie Annie M.G. Schmidtplein 14

Gedreven als we zijn, werd na wat speurwerk op het internet onze aandacht getrokken door het Project Hart van Zuid. Als echte Rotterdammer kun je hier niet omheen en viel ons oog op een passende locatie: Annie M.G. Schmidtplein 14. Dit is een goede locatie waar veel mensen voorbij komen. Praktisch naast ons pand is er een overdekt zwembad. Aan de andere kant is er een loket van de gemeente Rotterdam. Ons pand ligt vlakbij een vervoersknooppunt voor bussen en metro en vlakbij het overdekt winkelcentrum Shopping Center Zuidplein. Ahoy, Theater Zuidplein en het Ikazia ziekenhuis liggen op steenworp afstand. Er komt ook een nieuwe Pathé bioscoop vlakbij Ahoy en een nieuw hotel. Tegenover ons pand wordt nu druk gebouwd. Daardoor hebben we korting kunnen bedingen bij de verhuurder. We hoeven de eerste drie maanden geen huur te betalen. Daarna krijgen we het eerste jaar 30% korting op de huur en het tweede jaar 15%. Tegenover ons pand komen straks onder andere de bibliotheek en het Theater Zuidplein. Deze zullen in het voorjaar van 2020 klaar zijn. Dan komt ons pand aan een prachtig plein te liggen (zie ook impressiefoto hieronder). Dit gedeelte van Rotterdam wordt het tweede centrum van Rotterdam. Een perfecte plek voor onze vestiging! Ons pand biedt binnen plaatsen voor maximaal 54 gasten. Op het terras is er plek voor 42 gasten.

We hebben goed overleg met de gemeente voor wat betreft de exploitatie- en de horecavergunning. Zodra de verbouwing is gestart en de vaste elementen staan, kan de exploitatievergunning worden aangevraagd, met aansluitend de horecavergunning.

Met de bibliotheek, het theater en de bioscoop willen we straks gezamenlijke aanbiedingen opzetten. De opening staat gepland begin september.

Wij kunnen niet wachten om 30ml op de kaart zetten in Rotterdam-Zuid! Een nieuw, hip en fris concept in een bruisende omgeving.

Financieringsbehoefte

30ml werkt nauw samen met Raadministratie, een adviesbureau en administratiekantoor uit Rotterdam. Zij hebben tot nu toe nagenoeg alle vestigingen begeleid, vooral op het financiële vlak. Samen met hen hebben we een gedetailleerde begroting opgesteld voor de verbouwing en de inrichting van het pand. Een deel van het installatiewerk kan de man van Diane doen, zodat we dat tegen een gunstig tarief kunnen laten uitvoeren.

In totaal is er € 125.000 nodig, waarvan wij € 15.000 zelf financieren. De overige € 110.000 willen we lenen via All4Funding tegen een rente van 8% voor een periode van 5 jaar. We willen graag gebruik maken van een aflossingsvrije periode van één jaar zodat we het eerste jaar het bedrijf goed kunnen opbouwen. De aflossingen starten in het tweede jaar. Investeerders betalen éénmalig administratiekosten aan All4Funding ter hoogte van 0,9% van de inleg. Deze kosten worden ingehouden van de eerste twee rentebetalingen.

Extra beloning

Graag willen wij de investeerders ook een extra beloning in het vooruitzicht stellen:

Bij een investering van:

  • 250 euro of meer: gratis koffie met gebak voor 1 persoon
  • 500 euro of meer: gratis koffie met gebak voor 2 personen
  • 1.000 euro of meer: gratis lunch plus een drankje voor 1 persoon
  • 2.000 euro of meer: gratis lunch plus een drankje voor 2 personen

Bij een succesvolle funding ontvangt u van ons per e-mail een bon voor uw extra beloning, die u op onze vestiging kunt verzilveren.

Toelichting van de cijfers door All4Funding

In de financiële bijlage, die u aan de rechterkant kunt downloaden, ziet u de berekeningen van de belangrijkste cijfers. Deze cijfers zijn ontleend aan de prognoses die aangeleverd zijn door Raadministratie.

Omzet- en winstontwikkeling

De omzet voor 2019 zal op € 89.032 uitkomen, uitgaande van een opening per begin september. De omzet in 2020 zal naar verwachting uitkomen op € 253.195. Daarna groeit de omzet door naar € 278.514 in 2021 en naar € 300.795 in 2022. Het resultaat in 2019 zal naar verwachting uitkomen op € 16.220. In 2020 zal dit groeien naar € 40.253. In 2021 en 2022 worden resultaten verwacht van € 54.459, respectievelijk  € 67.452.

Aflossingscapaciteit

Volgens de opgestelde cashflowprognose zal er naar verwachting voldoende cashflow aanwezig zijn om aan de verplichtingen te voldoen. De financieringslasten in 2019 zullen slechts 20% vormen van de beschikbare cashflow omdat er is gekozen voor een aflossingsvrije periode van een jaar. In 2020 vormen de financieringslasten 42,9% van de beschikbare cashflow. In de jaren daarna stijgt dit percentage naar 66,7% respectievelijk 58,2%, voornamelijk door dat de aflossingen dan volledig zijn ingegaan.

Solvabiliteit

De solvabiliteit op de openingsbalans is 12%. Eind 2019 zal deze iets zijn verbeterd naar 13,8%. De solvabiliteit blijft zich in de loop der jaren naar verwachting verbeteren. Eind 2022 zal de solvabiliteit naar verwachting 58,6 % zijn, wat uitstekend is te noemen.

Overige verplichtingen

Naast de crowdfunding zijn er geen andere leningen of leasecontracten in de VOF.

Zekerheden

Voor deze lening wordt als zekerheid een eerste pandrecht gevestigd op de voorraad, het inventaris en de bouwkundige voorziening. Deze zekerheid is van geringe materiële waarde, maar geeft wel de mogelijkheid op enige controle, mocht het niet goed gaan met het bedrijf. Daarnaast zijn beide firmanten hoofdelijk aansprakelijk voor deze financiering omdat de onderneming een VOF is.

Toelichting rating door All4Funding

30ml Hart van Zuid ontvangt van All4Funding de rating S2+. Dit betekent dat er sprake is van een starter met goede financiële verwachtingen. Bij een starter is er sprake van een verhoogd risico. Wel gaat het hier om een franchise formule met een beproefd concept. De bestaande vestigingen van 30ml draaien goed. De prognoses zijn gebaseerd op vergelijkbare vestigingen van 30ml. De aflossingscapaciteit is goed en wordt naar verwachting de komende jaren beter. De solvabiliteit is net voldoende, maar zal in de komende jaren verbeteren indien de prognoses worden gehaald. Er is naar verwachting voldoende liquiditeit aanwezig om aan de verplichtingen te voldoen. Het plus-teken in de rating geeft aan dat er sprake is van een zekerheid. Er wordt een eerste pandrecht gevestigd op de voorraden, het inventaris en de bouwkundige voorzieningen. Hoewel deze zekerheid van geringe materiële waarde is, geeft het wel de mogelijkheid op enige controle bij discontinuïteit van het bedrijf. De onderneming is gestructureerd als een VOF. Dat betekent dat beide firmanten: Diane Dekker en Manuela Vervoort persoonlijk aansprakelijk zijn voor de lening.

De Tweede rating van 30ml Hart van Zuid VOF is BB wat een gemiddeld risico inhoudt.

€ 110.000,00
geïnvesteerd van de € 110.000,00

100,0%


Rating
S2+ - starter, goede financiële verwachtingen, met onderpand
Tweede rating
BB
Financiering
annuïteitenlening (eerste jaar aflossingsvrij)
Rente per jaar
8,0%
Looptijd
5 jaar

Reacties van investeerders

Ed Zwennis – € 10.000,00

Toegevoegd op 9-7-2019 11:36

Dames heel veel succes en wij komen snel een bakkie halen ...

Bianca Put

Toegevoegd op 6-7-2019 10:39

Heel veel succes meiden!

Anoniem – € 500,00

Toegevoegd op 5-7-2019 18:43

Lekker Rotterdams bakkie! Good luck ladys!

Marcel Webbe

Toegevoegd op 4-7-2019 08:42

Succes Dames, als ik een x in de buurt ben kom ik langs. Gr. Marcel

Frank C.M. Evers

Toegevoegd op 3-7-2019 17:01

Kom op, "Rotterdam(mers)" ! Als nu zelfs het oosten (Arnhem) van het land in dit project gaat investeren, dan kunnen jullie niet achterblijven (((-; . Veel succes, dames, ik heb alle vertrouwen in jullie !

Hans van den Berg – € 1.000,00

Toegevoegd op 1-7-2019 18:49

Nou Manuela en Diane, van je familie mag je het hebben.. Veel succes met jullie avontuur. Komt vast helemaal goed, toch.

Emiel Voskuilen

Toegevoegd op 1-7-2019 07:54

Heel veel succes in jullie nieuwe 30ml vestiging!

drs. F.P.G. (Frans) Robbe – € 25.000,00

Toegevoegd op 27-6-2019 00:46

Geachte Diana en Manuela,
Als financieel adviseur heb ik met extra belangstelling jullie ondernemersplan gelezen en met vertrouwen in jullie project 30ml Hart v.Zuid geïnvesteerd. Wij komen snel bij jullie op de koffie. Frans Robbe uit Oosterhout NB

Joke en Martin den Hartog – € 200,00

Toegevoegd op 26-6-2019 12:32

Beste meiden ga ervoor we hebben het volste vertrouwen in jullie
zet hem op. En we komen gauw een keertje langs.
Dus mensen alle kleine beetjes helpen.
Groetjes Martin en Joke

Angelique van Dongen – € 1.000,00

Toegevoegd op 25-6-2019 22:45

Diana en zus ;) heel veel succes...het is jullie mega gegund

Girish – € 200,00

Toegevoegd op 25-6-2019 22:07

SUCCES koffie masters!

Jacques van der Sommen – € 700,00

Toegevoegd op 25-6-2019 07:06

succes

Eddy van Breukelen – € 1.000,00

Toegevoegd op 24-6-2019 14:51

Hoi Diane en Manuela heel veel succes met jullie onderneming ben heel benieuwd hoe de koffie gaat smaken xx

Gerard van Hooft

Toegevoegd op 23-6-2019 19:52

Een mooie onderneming op een TOP locatie in Rotterdam!

A van Loo

Toegevoegd op 23-6-2019 14:57

Succes dames. Ik kom graag een bakkie doen.

Jos Janssen

Toegevoegd op 22-6-2019 20:56

Succes met jullie zaak. Dat velen een lekker bakkie bij jullie komen halen

Meer reacties tonen