Wat houdt morele waarde in bij borgstellingen?

11 mei 2017

Een borgstelling met morele waarde heeft geen gegarandeerde geldelijke waarde. In geval van faillissement van het bedrijf is het waarschijnlijk dat u uw inleg grotendeels verliest, omdat de borgstelling weinig geld of waarde vertegenwoordigt.

Waarom dan toch deze borgstelling? De grootste waarde van een borgstelling met morele waarde is het commitment dat de ondernemer hiermee aangaat.

Commitment van de ondernemer

Als een ondernemer zich persoonlijk borg stelt voor de lening, dan verplicht hij zich om in privé de lening terug te betalen indien het bedrijf dat niet kan. Dit betekent dat hij zijn privé-bezittingen moet gebruiken om de schuld van het bedrijf terug te betalen. Lukt dit niet, dan kan de ondernemer persoonlijk failliet worden verklaard en kan er een traject van schuldsanering volgen, wat voor de ondernemer behoorlijk ingrijpend is.

Een zekerheid met morele waarde geeft een krachtig signaal van de ondernemer naar u toe, zeker in het geval van een persoonlijke borgstelling. De ondernemer gelooft sterk in zijn bedrijf en zal zijn uiterste best doen om er een succes van te maken.

Momentopname

Verder is het zo dat de morele waarde een momentopname is. De zekerheden hebben nu geen geldelijke waarde, maar dat kan in de toekomst veranderen. In geval van Kubus Heerenveen staat bijvoorbeeld ook het moederbedrijf Kattehof BV borg voor de lening. Daar wordt momenteel nog geen winst gemaakt, maar dit kan in de toekomst veranderen, waardoor de borgstelling van Kattehof BV mogelijk wel geldelijke waarde krijgt.

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten

All4Funding nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom All4Funding? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Door je aan te melden ga je akkoord met ons privacybeleid.

Naar aanmeldformulier